78143

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


R. Polášek (90.178.51.173) --- 11. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu

A co se týká poměru ceny cukru a medu, bude se to i dál zhoršovat. Ještě před takovými 150 - 200 lety byl cukr pomalu dražší než med. Zařízení cukrovaru bylo drahé, nedokonalé a vyžadovalo spoust lidské práce, přitom cukrovar produkoval jen málo cukru. Zatímco do ceny medu se tehdy v podstě promítla jen cena dřeva, toho klátu, ve kterém se usídlily včely, rozložená na řekněme dobu životnosti běžného málo udržovaného klátu - 20 let. Když nepočítám čas a práci včelaře a hospodáře.
Od té doby se cukr zlevňuje, protože cukrovary se racionalizují a zvětšují. med se naopak zdražuje, protože na včelaření musí být postupně čím dále speciálnější a dražší pomůcky a přípravky a nakonec i čím dále dražší léčení a běhání kolem toho, třeba dopravování auty na stanoviště.
Například za socíku komunisté stanovili cenu cukru jako asi pětinu až osminu ceny medu. Kilo cukru 7,30, výkupní cena medu 35 běžná (a tolerovaná) prodejní cena medu od včelaře ze dvora 45 - 60 za kilo, zpracovaný med v obchodě tuším 60 To vydrželo nějak 10 - 20 let.
Dneska ten poměr vychází od té cca šestiny sedminy až cca patnáctiny ( kilo cukru v Kauflandu bylo za 11,30.).Ovšem jinde v EU bude ten poměr běžně 1.30 až 1 : 50.
Neboli cukr v EU je až padesátkrát levnější než kvalitní místní med. To vytváří obrovský tlak jednak na jedné straně na propagaci medu a včel, jednak na druhé straně na dehonestaci bílého rafinovaného cukru.
Poznámka : ceny jsem uváděl z hlavy, násobky a poměry rovněž. Pokud někdo vyhledá skutečné ceny a bude to přepočítávat, bude se to určitě trochu liši, ale nijak zvlášť moc.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71894


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
PavelA (90.182.3.161) --- 11. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu

jistě,ale srovnávat cukr-med na 100% taky nejde.Med je tak specifická potravina,že tlak na marketing prodeje je obrovský.Tedy pro toho,koho se to týká a troufnu si tvrdit,že dnes se to týká i malých včelařů.
Jasně,kdo má pár včelstev,med prodá stálým zákazníkům/i když i ti odcházejí a přicházejí/ a stačí mu pár cedulí a nové flašky+etikety.
Ostatní buď spoléhají na výkupy/což je taky ošemetné mnohdy/ nebo investují do toho marketingu.
Na druhou stranu je dobré využít "pomatenosti" poslanců v EP a lobovat např. za vyšší povinné podíly medu v některých potravinách/perníky,sušenky atd.../
A nebo se na to vyprdnout a jít pěstovat třeba levanduli....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71895


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
R. Polášek (90.178.51.173) --- 11. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu

To nejde skoro nic stoprocentně srovnávat.
Já prostě vidím, že normální běžná rodina, která musí často obracet korunu, bude medu kupovat málo. Spíš proto ,aby v domácnosti nechyběl a byl třeba na vánoce nebo na nějakou sváteční či výjimečnou příležitost. Než na každodení používání, slazení třeba kafe a přidávání při vaření. Tam se budou snažit co nejvíc med nahražovat cukrem.
Mimochodem, světová cena cukru má být nyní okolo 5,5 korun za kilo. Kolik bude asi stát, až bude kyvadlo ceny na opačné straně?
Podle mne dlouhodobě a denně budou med používat za prvé bohatí lidé. A za druhé lidi zpracovaní propagandou, podle které je med zdravý a bílý cukr je jed.
To prvé je v pořádku, to druhé si nejsem jist, jestli to není třeba úplně špatně.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71896


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu